Se upp med sura saker!

Tanderosioner

Vänta inte tills du ser skadorna, se upp med syran!

På senare år har syran kommit in i vår vardag. Vi äter alltmer ”surisar” och använder mängder av vinäger för att inte tala om sportdrycker och läsk i allmänhet. Citrusfrukters goda effekt på hälsan har också medfört syra i vår munmiljö. Den nya sura miljön har dock inte lika god effekt på våra tänder, utan kalkar ur vår emalj med erosionsskador som följd.

Cuppings— vad är det?

När tänderna skadas av syran bildas små gropar på tuggytan, så kallade "Cuppings". Cuppings är normalt helt symptomfria och därför uppmärksammar man dem inte förrän de är så stora att hallonkärnor fastnar i dem, vänta inte så länge! Oftast är det de bakersta tänderna som drabbas först, vilket gör att det är lätt att missa dem innan de börjar kännas om man inte noga ser efter. På bilden nedan ser du hur det kan se ut. Har du fått erosionsskador på dina tänder? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

närbild på tänder med erosionsskador
Boka tid

Är du ny eller återkommande patient?

Är du redan patient hos Tandläkare Werner kan du boka, avboka eller ändra en befintlig tid via knappen här nedanför. Ny patient? Ring oss på 08-660 18 01. Vi tar emot i mån av tid.