Tandläkaren tipsar och förklarar

Varför ilar tänderna och vad gör man åt det?

Hur förebyggs och behandlas ilande tänder?

Ilningar i tänderna är ett vanligt problem. Man har sedan urminnes tider försökt ta fram tandkrämer som skall komma åt problemet men tyvärr är detta endast ”parfym” i sammanhanget och löser inte problemet. Vi är nämligen själva vår värsta fiende.

Ett ständigt nötande med tandborsten ger blottlagda tandhalsar som i sin tur resulterar i ilningar. Vi bör istället eftersträva ett mjukt borstmönster och vara snälla mot såväl emalj som tandkött. Kan man konstatera att tandborsten fortfarande ser fräsch ut efter tre månaders användning är det är ett tecken på att man borstar rätt.

Något som jag rekommenderar alla mina patienter, är att försöka ta tandborsten mellan tummen och pekfingret för att träna upp känslan av ett lätt handgrepp. De flesta borstar ute i handeln är mjuka, så ni behöver inte leta efter de extramjuka.

Om det trots allt blir ilningar går det bra att använda i stort sett vilken känslighetstandkräm som helst och kombinera det med fluorsköljning, exempelvis Flux i två veckor.

Lätta på trycket när du borstar och bli ilningsfri!

tandläkare werner i närbild med förstoringsglasögon och spegel
Boka tid

Är du ny eller återkommande patient?

Är du redan patient hos Tandläkare Werner kan du boka, avboka eller ändra en befintlig tid via knappen här nedanför. Ny patient? Ring oss på 08-660 18 01. Vi tar emot i mån av tid.